Perfekcyjna Szakszuka

Na niedzielne śniadanie idealna będzie Szakszuka.

  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • szczypior

 

  1. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, a potem dodajemy przeciśnięty czosnek. Chwilkę mieszamy i wrzucamy pokrojoną paprykę.
  2. Następnie wrzucamy przyprawy.
  3. Kiedy uwolnią swoje aromaty wtedy dodajemy pomidory. Smażymy tak długo, aż odparuje się nam woda.
  4. Teraz wbijamy jajka i posypujemy solą i pieprzem.
  5. Przykrywamy pokrywką, smażymy aż do ścięcia się jajek.
  6. Na koniec tylko posypujemy szczypiorkiem.
  7. Smacznego.

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑