Na niedzielne śniadanie idealna będzie Szakszuka.
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 jajka
- olej do smażenia
- szczypior
- Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, a potem dodajemy przeciśnięty czosnek. Chwilkę mieszamy i wrzucamy pokrojoną paprykę.
- Następnie wrzucamy przyprawy.
- Kiedy uwolnią swoje aromaty wtedy dodajemy pomidory. Smażymy tak długo, aż odparuje się nam woda.
- Teraz wbijamy jajka i posypujemy solą i pieprzem.
- Przykrywamy pokrywką, smażymy aż do ścięcia się jajek.
- Na koniec tylko posypujemy szczypiorkiem.
- Smacznego.
Dodaj komentarz