Dziś pokażę Wam przepis na ciasto z jednego jajka.
- 1 jajko
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklana mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- ½ l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła z dużą zawartością tłuszczu
- Mieszamy w miseczce wszystkie składniki sypkie, a w drugiej składniki mokre.
- Łączymy ze sobą i pieczemy ciasto w kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Po ostudzeniu ścinamy wierzch ciasta i kruszymy na drobne okruszki.
- W małej ilości mleka mieszamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową.
- Po zagotowaniu studzimy, a potem dodajemy masło i kręcimy na puszysty krem, który wykładamy na upieczone ciasto.
- Na wierzchu sypiemy okruszki ze ściętego ciasta.
- Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc.
- Na drugi dzień kroimy na kawałki.
- Smacznego.
Dodaj komentarz