Ciasto z jednego jajka

Dziś pokażę Wam przepis na ciasto z jednego jajka.

  • 1 jajko
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklana mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • ½ l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła z dużą zawartością tłuszczu

 

  1. Mieszamy w miseczce wszystkie składniki sypkie, a w drugiej składniki mokre.
  2. Łączymy ze sobą i pieczemy ciasto w kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Po ostudzeniu ścinamy wierzch ciasta i kruszymy na drobne okruszki.
  4. W małej ilości mleka mieszamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową.
  5. Po zagotowaniu studzimy, a potem dodajemy masło i kręcimy na puszysty krem, który wykładamy na upieczone ciasto.
  6. Na wierzchu sypiemy okruszki ze ściętego ciasta.
  7. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc.
  8. Na drugi dzień kroimy na kawałki.
  9. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑