Teraz niezwykle smaczny pasztet z… selera.
- 2 selery średniej wielkości
- 1 marchewka
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- opakowanie pieczarek grillowych
- sól
- pieprz
- sos z pieczonej wędliny (nie koniecznie)
- olej do smażenia
- Selery i marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Czosnek i pieczarki kroimy na drobno i dodajemy do warzyw.
- Wszystko wrzucamy do dużego garnka i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Wlewamy wodę i wszystko podduszamy, tak około 20 minut.
- Następnie zostawiamy wszystko by wystygło.
- Kiedy warzywa będą w temperaturze pokojowej wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i bułkę tartą.
- Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do podłużnej foremki. Wygładzamy i polewamy odrobiną oleju.
- Pieczemy około 50 minut.
- Smacznego.