Gulasz po węgiersku jest znakomitym daniem na jesienne, zimne dni.
- kg wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 marchewki
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 pieczarek
- olej
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- 3 łyżeczki czerwonej papryki
- szklanka bulionu
- Opłukane mięso kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącym oleju małymi partiami.
- Kiedy już się podsmaży przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.
- Potem na tym samym tłuszczu podsmażamy najpierw sproszkowaną paprykę,
a potem dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę. Podsmażamy, wsypujemy pieprz i sól. - Na koniec dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wszystko wrzucamy do garnka.
- Dodajemy jeszcze czosnek, listki, ziele angielskie, sos sojowy i bulion.
- Przykrywamy pokrywką i dusimy mięso przez 1,5 godziny.
- Potem tylko trzeba wlać przecier pomidorowy i dodać podsmażone pieczarki na złoty kolor.
- Mieszamy i robimy zasmażkę, czyli rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąkę.
- Zasmażkę wlewamy.
- Smacznego.
Dodaj komentarz