Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku jest znakomitym daniem na jesienne, zimne dni.

  • kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki
  • szklanka bulionu

 

  1. Opłukane mięso kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącym oleju małymi partiami.
  2. Kiedy już się podsmaży przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.
  3. Potem na tym samym tłuszczu podsmażamy najpierw sproszkowaną paprykę,
    a potem dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę. Podsmażamy, wsypujemy pieprz i sól.
  4. Na koniec dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wszystko wrzucamy do garnka.
  5. Dodajemy jeszcze czosnek, listki, ziele angielskie, sos sojowy i bulion.
  6. Przykrywamy pokrywką i dusimy mięso przez 1,5 godziny.
  7. Potem tylko trzeba wlać przecier pomidorowy i dodać podsmażone pieczarki na złoty kolor.
  8. Mieszamy i robimy zasmażkę, czyli rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąkę.
  9. Zasmażkę wlewamy.
  10. Smacznego.

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑