Barszcz staruchy

Barszcz czerwony każdy na pewno zna. W tej wersji polecam, bo jest naprawdę smaczny.

 

  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • bulion wołowy
  • 5 dag masła
  • 1 pomidor
  • trochę octu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kwaśna śmietana

 

  1. W garnku topimy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
  2. Potem dodajemy starte buraki i pokrojonego pomidora.
  3. Dolewamy rosołu i dodajemy octu, cukru, pieprzu i soli do smaku.
  4. W moim barszczu ocet dostał się na końcu, po ugotowaniu, żeby spokojnie buraki się ugotowały.
  5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  6. Zupa powinna być cierpka i słodka.
  7. Po ugotowaniu należy dodać kwaśnej śmietany.
  8. Smacznego.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑