Zapiekane pulpety z piklami

Pulpety z pewnością każdy zna. Są doskonałe w postaci gotowanej. Dziś przepis na inne, będą zapiekane.

  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • pikle z ogórków
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • odrobina cukru

 

  1. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa.
  2. Dokładamy jajko, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.
  3. Mięso dzielimy na mniejsze porcje wielkości piłeczki tenisowej.
  4. Do środka wkładamy małego pikla i robimy zgrabną kulkę.
  5. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod folią aluminiową przez 30 minut.
  6. Zdejmujemy folię i nasze kulki zalewamy sosem pomidorowym (zmielone pomidory, sól, pieprz, bazylia, odrobina cukru).
  7. Pieczemy jeszcze 15 minut i danie gotowe.
  8. Smacznego.

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑