Pulpety z pewnością każdy zna. Są doskonałe w postaci gotowanej. Dziś przepis na inne, będą zapiekane.
- 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- pikle z ogórków
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- odrobina cukru
- Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa.
- Dokładamy jajko, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.
- Mięso dzielimy na mniejsze porcje wielkości piłeczki tenisowej.
- Do środka wkładamy małego pikla i robimy zgrabną kulkę.
- Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod folią aluminiową przez 30 minut.
- Zdejmujemy folię i nasze kulki zalewamy sosem pomidorowym (zmielone pomidory, sól, pieprz, bazylia, odrobina cukru).
- Pieczemy jeszcze 15 minut i danie gotowe.
- Smacznego.
Dodaj komentarz