Sos żurawinowy

Cześć

Słodko kwaśny sos żurawinowy jest wspaniałym dodatkiem do mięsa. Polecam bo jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy będzie wzbudzał zachwyt. Do wykonania tego sosiku potrzeba będzie:

  • 40 dag świeżej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • ¼ łyżeczki żelatyny
  • 1 laska cynamonu

 

  1. Do garnka wlewamy sok pomarańczowy i wsypujemy cukier, mieszamy aż się rozpuści.
  2. Wsypujemy umytą żurawinę. Gotujemy ją 20 minut mieszając co jakiś czas, pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz żelatynę.
  3. Wszystko wylewamy do miseczki lub słoiczków i wkładamy cynamon.
  4. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑