Ciastka z orzechami

Te super ciasteczka są doskonałym uzupełnieniem rannej kawy. Nie pogardzą nimi również dzieci, ponieważ polewa z krówek i orzechowa posypka sprawia, że trudno im się oprzeć.

  • ¾ kostki zimnego masła
  • 25 dag mąki pszennej (w razie gdyby ciasto było za miękkie, trzeba troszkę
  • dosypać)
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli

na polewę do ciastek:

  • krówki ciągutki
  • odrobina mleka
  • orzechy ziemne bardzo drobno posiekane

 

  1. Wszystkie składniki na ciasteczka szybko zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek i wykrawamy okrągłe ciastka.
  3. Pieczemy przez 10 minut. Odstawiamy by ostygły.
  4. Krówki wkładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną mleka.
  5. Mieszamy aż się rozpuszczą.
  6. Potem polewamy ciastka i posypujemy posiekanymi orzechami.
  7. Smacznego.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑