Te super ciasteczka są doskonałym uzupełnieniem rannej kawy. Nie pogardzą nimi również dzieci, ponieważ polewa z krówek i orzechowa posypka sprawia, że trudno im się oprzeć.
- ¾ kostki zimnego masła
- 25 dag mąki pszennej (w razie gdyby ciasto było za miękkie, trzeba troszkę
- dosypać)
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
na polewę do ciastek:
- krówki ciągutki
- odrobina mleka
- orzechy ziemne bardzo drobno posiekane
- Wszystkie składniki na ciasteczka szybko zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek i wykrawamy okrągłe ciastka.
- Pieczemy przez 10 minut. Odstawiamy by ostygły.
- Krówki wkładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną mleka.
- Mieszamy aż się rozpuszczą.
- Potem polewamy ciastka i posypujemy posiekanymi orzechami.
- Smacznego.
Dodaj komentarz