Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i kremem śmietanowym.
Jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka.
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- ½ kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- około ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru
- zapach waniliowy
- truskawki
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki cukru pudru
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i dolewamy do jajek.
- Wszystko dobrze ubijamy i potem dosypujemy sypkie składniki. Po połączeniu składników należy jeszcze dolać mleko, ale trzeba uważać by ciasto nie było za rzadkie. Musi mieć postać śmietany.
- Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu ciasta przekrawamy je na dwie części.
- Górną część kruszymy, a na dolną wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem i żelatynę (żelatynę należy rozpuścić według przepisu na opakowaniu).
- Truskawki wkładamy w śmietanę i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
- Ciasto chłodzimy najlepiej przez noc w lodówce.
- Smacznego.
Dodaj komentarz