Czekoladowe ciasto z truskawkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i kremem śmietanowym.
Jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka.

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • około ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru
  • zapach waniliowy
  • truskawki
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru

 

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  2. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i dolewamy do jajek.
  3. Wszystko dobrze ubijamy i potem dosypujemy sypkie składniki. Po połączeniu składników należy jeszcze dolać mleko, ale trzeba uważać by ciasto nie było za rzadkie. Musi mieć postać śmietany.
  4. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
  5. Po ostudzeniu ciasta przekrawamy je na dwie części.
  6. Górną część kruszymy, a na dolną wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem i żelatynę (żelatynę należy rozpuścić według przepisu na opakowaniu).
  7. Truskawki wkładamy w śmietanę i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
  8. Ciasto chłodzimy najlepiej przez noc w lodówce.
  9. Smacznego.

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑