Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Cześć
Teraz prosty przepis na wykorzystanie rabarbaru. Ciasto będzie lekko kwaśne i odpowiednio słodkie. Do przygotowania tego świeżego ciasta potrzebujemy:
  • rabarbar
  • jabłka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2/3 kostki margaryny
  • 40 dag mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej

 

  1. Rabarbar i jabłka myjemy i kroimy na cząstki (jabłka obrane)
  2. Zasypujemy szklanką cukru, odstawiamy na 30 minut by owoce puściły sok
  3. Zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia
  4. Z mąki, cukru, proszku, soli i cukru waniliowego zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy dużą blachę i zapiekamy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku
  5. Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
  6. Smacznego

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑