Cześć
Teraz prosty przepis na wykorzystanie rabarbaru. Ciasto będzie lekko kwaśne i odpowiednio słodkie. Do przygotowania tego świeżego ciasta potrzebujemy:
- rabarbar
- jabłka
- 2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2/3 kostki margaryny
- 40 dag mąki pszennej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- Rabarbar i jabłka myjemy i kroimy na cząstki (jabłka obrane)
- Zasypujemy szklanką cukru, odstawiamy na 30 minut by owoce puściły sok
- Zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia
- Z mąki, cukru, proszku, soli i cukru waniliowego zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy dużą blachę i zapiekamy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku
- Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
- Smacznego
Dodaj komentarz